Cześć ! :)
Jakiś czas temu pisałam Wam o nowo podjętej współpracy z firmą Olini, dzięki której miałam przyjemność testowania dwóch produktów. Ponad dwa tygodnie testowania oleju kokosowego oraz pestek słonecznika już za mną, zatem to idealna pora na recenzję!
OLEJ KOKOSOWY OLINI
OD PRODUCENTA: Olej kokosowy z Rodzinnej Olejarni Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na
zamówienie, nie czeka na półce na klienta. Nasz olej jest tłoczony na
zimno, do 40°C, 100% naturalny, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje
wszystkie wartości odżywcze. Znakomity na zimno, do smażenia oraz jako
naturalny kosmetyk. Niezastąpiony w pielęgnacji skóry dzieci i
niemowląt. Ma piękny delikatny zapach orzecha kokosowego.
Jednym z produktów, który ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak
i w kosmetyce, jest olej kokosowy. Zawiera m.in. witaminę B2, B6, C i E, kwas foliowy, potas,
żelazo, fosfor, wapń, magnez, jod oraz kwas laurynowy (taki sam jak w
mleku matki).
Niewątpliwie największą zaletą oleju kokosowego nierafinowanego jest to, że jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Wręcz przeciwnie – wspomaga produkcję energii spalania kalorii. Dlatego olej kokosowy jest dedykowany osobom, które walczą z nadwagą i otyłością brzuszną. To produkt bardzo sycący - szybko i na długo zaspokaja głód, tym samym zapobiegając przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. Olej kokosowy idealnie nadaje się na odchudzanie. Zalecany jest również sportowcom i kulturystom. Wystarczą 2 łyżki dziennie.
Nierafinowany olej kokosowy ma również bogate zastosowanie w kosmetyce - świetnie nadaje się na włosy, twarz, trądzik, a także wspomaga odchudzanie i jest idealny do smażenia.
Na stronie internetowej olini.pl olej kokosowy dostępny jest w trzech wariantach pojemnościowych:
Niewątpliwie największą zaletą oleju kokosowego nierafinowanego jest to, że jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Wręcz przeciwnie – wspomaga produkcję energii spalania kalorii. Dlatego olej kokosowy jest dedykowany osobom, które walczą z nadwagą i otyłością brzuszną. To produkt bardzo sycący - szybko i na długo zaspokaja głód, tym samym zapobiegając przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. Olej kokosowy idealnie nadaje się na odchudzanie. Zalecany jest również sportowcom i kulturystom. Wystarczą 2 łyżki dziennie.
Nierafinowany olej kokosowy ma również bogate zastosowanie w kosmetyce - świetnie nadaje się na włosy, twarz, trądzik, a także wspomaga odchudzanie i jest idealny do smażenia.
Na stronie internetowej olini.pl olej kokosowy dostępny jest w trzech wariantach pojemnościowych:
- 200 ml - 18,90 zł
- 450 ml - 35,90 zł
- 900 ml - 59,90 zł
MOJA OPINIA: Olej kokosowy znajduje się w małym słoiczku z zakrętką o pojemności 200 ml, na którym znajdują się najważniejsze informacje odnośnie samego produktu oraz data ważności. Słoiczek jest przezroczysty, dzięki czemu można obserwować zużycie produktu. Po otwarciu wieczka wylania się nam piękny, delikatny zapach kokosu.
Konsystencja oleju jest zbita, przypominająca masło, natomiast podczas smażenia szybko rozpływa się pod wpływem ciepła. Olej kokosowy często stosuję do smarowania pieczywa zamiast masła. Jest to zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa. Olej kokosowy nie powoduje powstawania „złego” cholesterolu i nie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Smażenie potraw z olejem kokosowym Olini jest bardzo przyjemne. Olej nie przypala się i nie pryska, potrawy nie przypalają się i nie przywierają do patelni.
Olej jest koloru białego. Jest wydajny, wystarczy niewielka ilość produktu do idealnego wysmażenia potrawy. Olej kokosowy możemy użyć zamiast masła nie tylko do smarowania kanapek, ale również podczas pieczenia ciasta. W kuchni ma on naprawdę wiele zastosowań.
Ziarna słonecznika Olini to
najświeższe w Polsce pestki słonecznika, zawsze kupowane są na świeżo
małymi partiami, dzięki czemu mają wyjątkowy, intensywny smak
słonecznika. Pestki słonecznika są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Są doskonałym źródłem witamin z grupy B, głównie witaminy B6. Zawierają wysoką zawartość naturalnego żelaza.
Pestki słonecznika to doskonały dodatek do: sałatek i warzyw, pieczywa i wypieków, jako pasta słonecznikowa do pieczywa, jako samodzielna przekąska, świetnie smakują uprażone na patelni, bez tłuszczu.
Na stronie olini.pl pestki słonecznika dostępne są w dwóch wariantach pojemnościowych:
Konsystencja oleju jest zbita, przypominająca masło, natomiast podczas smażenia szybko rozpływa się pod wpływem ciepła. Olej kokosowy często stosuję do smarowania pieczywa zamiast masła. Jest to zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa. Olej kokosowy nie powoduje powstawania „złego” cholesterolu i nie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Smażenie potraw z olejem kokosowym Olini jest bardzo przyjemne. Olej nie przypala się i nie pryska, potrawy nie przypalają się i nie przywierają do patelni.
Olej jest koloru białego. Jest wydajny, wystarczy niewielka ilość produktu do idealnego wysmażenia potrawy. Olej kokosowy możemy użyć zamiast masła nie tylko do smarowania kanapek, ale również podczas pieczenia ciasta. W kuchni ma on naprawdę wiele zastosowań.
PESTKI SŁONECZNIKA OLINI
OD PRODUCENTA: Pestki słonecznika Olini to najświeższe, 100% naturalne ziarna łuskanego
słonecznika. Są wspaniałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i
zdrowego, roślinnego białka. Doskonałe jako przekąska i dodatek do dań
wegetariańskich, wegańskich, wypieków.
Pestki słonecznika to doskonały dodatek do: sałatek i warzyw, pieczywa i wypieków, jako pasta słonecznikowa do pieczywa, jako samodzielna przekąska, świetnie smakują uprażone na patelni, bez tłuszczu.
Na stronie olini.pl pestki słonecznika dostępne są w dwóch wariantach pojemnościowych:
- 170g - 6,90 zł
- 350g - 11,90 zł
MOJA OPINIA: Pestki słonecznika Olini znajdują się w bardzo ładnym, prostym, ekologicznym opakowaniu. Przezroczysta folia po bokach daje nam możliwość kontroli nad zawartością paczuszki. Pestki słonecznika są w 100% naturalne.
Są bardzo dobre zarówno jako przekąska podczas pracy czy wycieczki, jak również przesmażone i dodane do gorących potraw. Zdecydowanie moim ulubionym daniem jest zupa krem z prażonymi pestkami słonecznika na górze, pycha !
Olini to mała rodzinna olejarnia, która oleje tłoczy sama, ręcznie, na małą skalę, dbając o jakość i każdy szczegół wykonania. Olini to miejsce, w którym możecie zakupić wysokiej jakości oleje (m.in. kokosowy, z wiesiołka, z pestek dyni) oraz ziarna (m.in. pestki słonecznika, wiórki kokosowe, siemię lniane).
Zachęcam Was wszystkich do zajrzenia na stronę Olini, a ja dziękuję za możliwość przetestowania dwóch pysznych i zdrowych produktów ! :)
Oleju kokosowego jeszcze nigdy nie używałam, ale za to pestki słonecznika schodzą u nas na bieżąco :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy u mnie hitem :)
OdpowiedzUsuńolej kokosowy jest najlepszy do wszystkiego ;)
OdpowiedzUsuń